titulo 5

PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

titulo 6
Presentació / Patrimoni / Patrimoni arquitectònic

Castell de Creixell

Antiga fortificació. Les parts més antigues del castell daten de finals del segle XI, encara que la gran part del que podem veure es posterior al segle XVI. Fins el s.XVI van ser senyors del castell el Priorat de Caserres, que en aquella data van comprar la Senyoria de Creixell, Roda i Barà la companyia de Betlem de Barcelona. 

Església parroquial de Sant Jaume

Del segle XVI de estil gòtic amb elements del barroc i renaixentistes, construïda sobre una del s.XI. Destaca la cúpula modernista del campanar dissenyada per el arquitecte Josep M. Jujol i Gibert. El campanar de la església va ser construït en 1771.

Mas Gibert

Renaixement – gòtic. Està situat sobre 150 m sobre nivell del mar. A la planta baixa hi han precioses arcades gòtiques i sobre una finestra consta la data del segle XVII. La propietat abasta la part més alta del territori de Creixell i limita amb la Trunyella i la Pobla de Montornés.

Mas Mercader

Masia d’estil renaixentista, molt influïda pel gust popular. Aquesta masia ha sofert a diferents ampliacions, les restes més a ntigues que es conserven són d’època medieval. La capella de Santa Teresa se situa dins el terme de la Pobla de Montornès.

Ermita Mare de Déu de Fàtima

Situada al cim de la carrossa a 67 metres d’altura a nivell del mar, al llevant del municipi. Gaudeix d’unes vistes privilegiades del casc antic del poble i voltants. Es una construcció senzilla i de petites proporcions de maçoneria amb carreus a les cantonades.

Torre Cal Jeroni

Antiga torre de defensa i guarda, contemporània a la torre de cal Xacó. Del s. XIV te uns 15 metres d’altura. Situada a la plaça major. L’única part visible es des del carrer, la part superior, destaca per el seu coronament de merlets de forma piramidal.

Torre Can Xacó

La Torre de Cal Xacó o Cal Cabaler, situada al carrer de Sant Jaume, defensava el sector oest del nucli històric. És de planta rectangular i devia de ser tan alta com l’anterior de Cal Jeroni. Però aquesta torre ja no té els merlets que la coronaven. Original del segle XIV.

Torre Ca la Miquelina

La Torre de Ca la Miquelina està situada davant mateix de l’església de Sant Jaume de Creixell, vigilant el flanc oriental de l’antiga vila closa. Es troba adossada a la casa de la qual pren el nom: Ca la Miquelina. Aquesta torre té 10 metres d’alçada i la seva planta és rectangular però molt irregular. 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial